Portfolio

May 17, 2016

Arheološki park Rifnik

Rifnik je markanten hrib, ki se dviga na južni strani mesta Šentjur. S svojo stožčasto obliko, ki spominja na vulkan in zaradi svoje dominantne lege je bil Rifnik poseljen skozi vsa pomembnejša zgodovinska obdobja. Na Rifniku so odkrili največjo poznoantično naselbino na območju Slovenije. Danes pa si lahko obiskovalci arheološkega parka ogledajo temelje dveh zgodnjekrščanskih cerkva, sedmih hiš, obzidja s stražarnicami in rekonstruiran zbiralnik deževnice ter rekonstruirano prazgodovinsko hišo. Rifnik med lokalnim prebivalstvom slovi tudi po izjemni razgledni točki. Na severu se vidi vse do Pohorja, na jugovzhodni strani pa na Kozjansko.

Temelji hiš                                                     Notranjost prazgodovinske hiše                   Temelji zgodnjekrščanske cerkve

Razgledna točka                                          Rekonstruiran zbiralnik deževnice in temelji zgodnjekrščanske cerkve

 

Stolp ljubezni na Žusmu

Članom Planinskega društva Žusem je uspelo praktično nemogoče. V pičlih 8 letih so iz nič postavili najvišji leseni razgledni stolp v Sloveniji. Vse kar so imeli leta 2007 je bil član društva, ki je imel odlično idejo in ki je znal navdušiti druge člane društva. Nato so pripravili projekt in pričeli zbirati denar – stolp je stal kar 150.000 evrov. Jeseni 2014 so zabrneli gradbeni stroji in 27. aprila 2015 so taisti člani skupaj s skoraj 1.000 glavo množico slavnostno otvorili razgledni stolp. S 25,9 metrov visokega stolpa se vidi daleč naokoli. Vidi se na Hrvaško, Madžarsko, pa tudi v Avstrijo in na naš Triglav. Do vrha stolpa vodi 116 stopnic z 22 podesti. V čudovitem razgledu lahko uživate s kar dveh razglednih ploščadi. Skrite želje pa se vam uresničijo, če pozvonite z zvonom želja.


Primer panoramske fotografije in obdelave.

 

360° Time lapse Arheološkega parka Rifnik

Arheološki park na Rifniku smo izbrali tudi za testiranje izdelave prostorskega time lapse-a. Za izdelavo tega dvominutnega videa smo naredili skoraj 2000 360° fotografij. Za resnično doživetje prostora priporočamo ogled na pametnih telefonih ali tablicah. Če imate očala za VR vas čaka pravo prostorsko doživetje.